Röd mantel med figur med stav 1935.32.0209

Den här mantelns bård och mittendel är vävda olika tätt, men de broderade stygnen går över lika många trådar i tyget. Därför är de broderade figurerna olika stora på bården och på mittdelen.

Beskrivning av motivet

Människoliknande figur som ser ut att ha på sig tunika, ländkläde och turban. Ur turbanen sticker något som kan vara en kniv ut. Vingar sticker ut bakom ryggen, det kan vara en cape gjord av fjädrar. Figuren har band runt vristerna. I ena handen håller figuren en rak stav. I andra handen finns en stav med vass spets och två hängande föremål. Dessa föremål skulle kunna vara klockor eller bjällror som är avbildade samtidigt från sidan och underifrån. Figur nummer 7 i textil 1935.32.0179 (monter 4) bär på liknande föremål.

I bården har alla figurer huvudet åt samma håll men varannan figur är spegelvänd. På mittendelen är de vända både uppåt och neråt och åt vänster och höger.

Material och teknik

Broderad med ullgarn på tyg vävt i tuskaft. Bårdens bottentyg är av bomull och mantelns bottentyg är av ylle. Broderiet är gjort i färgfältsstil och sytt med stjälkstygn.

Datering och ursprung

Paracas Nekropolis, Intermedio Temprano 1B (ca 100 f.Kr. – 100 e.Kr.)

Fakta

Fakta om föremålet
Storlek 265x163 cm
Föremålsnummer 1935.32.0209
Nyckelord , ,
Kategori Mantel