Gult fragment av mantel 1935.32.0211


En människoliknande figur med huvud som ser ut att vara upp och ner, kanske för att det är böjt bakåt. Figuren har på sig en tunika med ärmar, benkläder, ankelband, armband och hårprydnader. Delar av ansiktet är täckt av en stor mask med morrhår. På huvudet syns ett pannsmycke. Från huvudet hänger två trofékroppar som ser ut att vara målade i ansiktet. Trofékropparna har också huvudena avbildade upp och ner. Den stora figurens armar är sträckta uppåt på ena sidan av kroppen. Ena handen håller ett litet troféhuvud, andra handen håller ett större huvud och två pannsmycken.

Från figurens huvudprydnad kommer det ut ett stort ormliknande band. Det är täckt av ett oidentifierat föremål och i slutet av bandet finns ett kattdjurs ansikte och framben. Vid trofékropparna finns två mindre slingrande band. Ur den stora figurens mun kommer ett band som har ett kattmotiv i slutet
.

Troligen har de här tre fragmenten med samma motiv suttit i samma mantel som bård 1935.32.0198. Här ser motivet ”hoptryckt” ut.

Material och teknik

Broderad med ullgarn på bomullstyg, vävt i tuskaft
. Broderiet är gjort i färgfältsstil och sytt i mycket täta stjälkstygn med hårt tvinnat garn, vilket har bidragit till att bottentyget spruckit. Fragmenten har broderats i 18 olika färger.

Datering och ursprung

Paracas Nekropolis, Intermedio Temprano 2 (ca 100 e.kr – 200 e.kr)

Fakta

Fakta om föremålet
Storlek 14x11 cm
Föremålsnummer 1935.32.0211
Nyckelord , , , , ,
Kategori Mantel