Brunt fragment av mantel 1935.32.0210


Troligen har den här biten suttit i samma mantel som fragment 1935.32.0212

Beskrivning av motivet

Människoliknande figur med huvud som ser ut att vara upp och ner, kanske för att det är böjt bakåt. Ansiktet verkar vara täckt av en mask med morrhår. Från hakan kommer fem ormliknande band ut, och från sidorna av huvudet hänger två trofékroppar. Figuren har ett snäckskalshalsband och armband. I händerna håller den korta stavar, pannsmycken och ett oidentifierat föremål. På sidorna av figuren finns fyra ormliknande band med något som liknar blommor
.

Figuren är klädd i tunika vars nedre del ser ut som ett stort ansikte med ögon och näsborrar. Ansiktet ser också ut att ha en mun med tänder där fyra pannsmycken och huvudfigurens ben sticker ut. Benen avslutas med fötter som inte ser mänskliga ut eftersom de verkar ha en ”tumme”; en tå som sitter motsatt de andra tårna.

Material och teknik

Broderad med ullgarn på bomullstyg, vävt i tuskaft. Broderiet är gjort i färgfältsstil och sytt i mycket täta stjälkstygn med hårt tvinnat garn, vilket har bidragit till att bottentyget spruckit. Fragmentet har broderats med 16 olika färger.

Datering och ursprung

Paracas Nekropolis, Intermedio Temprano 1B – 2 (ca 100 f.kr – 200 e.kr)

Fakta

Fakta om föremålet
Storlek 25x14 cm
Föremålsnummer 1935.32.0210
Nyckelord , , , , ,
Kategori Mantel