1935.32.0085.3

Ordförklaringar

ORDFÖRKLARING

BAND

Huvudbanden med frans är oftast 6 cm breda och dekorerade med fyra eller fem fingrar och fjädrar i änden. Det längsta bandet man känner till är 9 meter långt.

Bredlinjär stil

Den bredlinjära stilen liknar linjär stil, eftersom motiven består av linjer istället för fält med olika färger. Den skiljer sig från linjär stil genom att konturen på figurerna är en bred enfärgad linje istället för tunna linjer.

BÅRD

Bårder används som ett avslut på mantlar, ponchos, turbaner och tunikor. På paracastextilierna går bårderna aldrig hela vägen runt. På mantlar och turbaner är bårderna U-formade längs långsidorna och lämnar större öppningar på kortsidorna. På ponchos och tunikor är bårderna L-formade och lämnar mindre öppningar i två hörn.

Färgfältsstil

Paracasbroderier i färgfältsstil har motiv som består av fält med olika färger. Konturerna broderades först, sedan fylldes motiven i med täta stygn. Motiven är detaljerade och ser ut att föreställa specifika figurer och djurarter.

KJOL

Kjolarna är 2,5 x 0,5 meter och virades runt midjan. Kjol (1935.32.0129)

Langettstygn

Langettstygn (kopia)

Linjär stil

Paracasbroderier i linjär stil har motiv som är uppbyggda av stygn i parallella rader. Bakgrunden broderades först och motivet syns som en utsparad form. Motiv med djur verkar inte föreställa någon speciell art, utan t ex en fågel eller ett kattdjur i allmänhet.

LÄNDKLÄDE

Ländkläde är ett tygstycke på 0,5 x 1 meter med två band fästa i kortändan. Tygstycket drogs mellan benen och föstes sedan med banden runt midjan. Ländkläde

MANTEL

Manteln är ett plagg som återfinns i de flesta gravbylten. Manteln är en stor kvadratisk textil, vanligtvis 2,5 x 1,5 meter. Den användes troligtvis som ett ytterplagg som skyddade mot sol, vind och kyla när den sveptes över kroppen. Mantel (1935.32.0208)

Pannsmycke

Detta motiv liknar de pannsmycken i guld som har hittats vid utgrävningar i Paracas. De är avlånga med utskott på sidorna och på ovansidan. I broderierna finns sådana former både som smycken på figurers huvuden och på andra platser i bilderna.

PONCHO

Ponchon är ett mindre kvadratiskt eller rektangulärt tygstycke med hål för huvudet. Poncho (1935.32.0186)

TUNIKA

Tunikan är ett rektangulärt eller kvadratiskt tygstycke med hål för huvudet. Tyget är vikt och sammansytt i sidorna och har ofta en slags ärmar i form av fransar. Tunika (1935.32.0120)

TURBAN

Turbanen är en lång rektangulär väv som sveptes runt huvudet. De är cirka 2 x 1 meter. Turban (1935.32.0184)

Stjälkstygn

Stjälkstygn (kopia)

Troféhuvud

Ett troféhuvud är ett avhugget mänskligt huvud som används som trofé, till exempel efter en strid eller ceremoni.

Trofékropp

Ett avhugget mänskligt huvud som används som trofé, till exempel efter en strid eller ceremoni, kallas för troféhuvud. Här avbildas det med en kropp
.

Tuskaft

Tuskaft är den vanligaste typen av vävt tyg. Trådarna i tyget vävs ihop genom att de går över varannan tråd och under varannan. Vävda klädtyger, trasmattor och andra vanliga vävar är oftast gjorda i tuskaft.

Öglestygn

Öglestygn

ÖVRIGT

Här finns föremål som peruk, slunga och väska.