Bemålad poncho 1935.32.0205


Denna textil är både målad och broderad, vilket är ovanligt bland textilier från Paracas. Det finns broderade figurer runt kanterna och i varje hörn, men mittdelen och fransarna är målade. Textilen kan eventuellt ha varit en poncho med fransar fram och bak, men ponchos från Paracas har oftast inte bårder hela vägen runt som den här.

Beskrivning av motivet: Figuren som är broderad på bården är människoliknande och verkar ha på sig tunika, kjol, ankelband, och hårprydnader. På figurens huvud kan man se ett pannsmycke, en huvudprydnad av fjädrar och två kattlika öron. Från huvudet och bältet hänger något som ser ut som fiskar eller hajar. Figuren håller i ett troféhuvud
. Alla figurer har huvudet i samma riktning men varannan är spegelvänd.

I hörnen finns mindre motiv broderade. Här består motiven av figurer med hajliknande kroppar, mänskliga armar, mänskliga ansikten med pannsmycken och hårprydnader.

Mittpartiet är svårt att tyda eftersom stora delar saknas. Fyra stora människoliknande figurer går att utskilja, en i varje hörn . De är klädda i tunika, ländkläde och benkläder och har ansiktsmask. Flera mindre figurer syns också, en av dem håller i ett troféhuvud och en kniv
. Många långa slingrande band finns också målade.

Fransarna är målade som ormar men har också andra motiv: bönor, andra växter, pannsmycken och geometriska mönster.

Material och teknik

Målning på bomullstyg som är vävt i tuskaft. Broderiet är gjort med ullgarn i färgfältsstil och sytt med stjälkstygn. Ponchon är sydd av sammanlagt nio olika vävda delar, varav två till de vävda fransarna.

Datering och ursprung

Paracas Nekropolis, Intermedio Temprano 2-3 (ca 100 e.kr – 300 e.kr)

Fakta

Fakta om föremålet
Storlek 220x92 cm
Föremålsnummer 1935.32.0205
Nyckelord , , , ,
Kategori Poncho